'Ważny jest smak, dotyk i węch'. Kawowy czempionat w Opolu

1 tydzień temu
Zdjęcie: [fot. https://pixabay.com/pl/photos/ziarna-kawy-kawa-pieczony-kofeina-1291656/]


To będą aromatyczne mistrzostwa w parzeniu kawy, a także walka o udział w ogólnopolskim finale Mistrzostw Polski Aeropress.

To metoda parzenia kawy wynaleziona przez Amerykanina Alana Adlera, który skonstruował też specjalne urządzenie. - Zapraszamy wszystkich do kibicowania - mówi Ivan Gorskykh, jeden z organizatorów zmagań. - 18 zawodników z całego kraju przyjedzie pokazać swoje umiejętności i rywalizować. Sędziowie będą przede wszystkim oceniać kawę sensorycznie, czyli smak, dotyk i węch. Impreza rozpocznie się w sobotę (26.07) w siedzibie palarni kawy Hard Beans w Opolu przy ul. Armii Krajowej 35. Radio Opole jest patronem medialnym wydarzenia.
Idź do oryginalnego materiału