Niebezpieczne bakterie w tatarze wołowym

zambrow.org 1 tydzień temu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 1032604 Data minimalnej trwałości: 26.04.2024 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE Wskazana partia tatara została wycofana ze sprzedaży. UWAGA: Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie!

Idź do oryginalnego materiału